Tipy a Triky

Receptury rybářských návnad
 
 
Těstíčko na kapry
Toto těsto je určeno pro kaprovité ryby, které mají vcelku dobrý zrak.
 
Suroviny
1 vejce
cukr
barvivo požadovaného odstínu
sójovou mouku nebo krupici
 
Postup
Do misky rozbijeme slepičí vejce, které rozmícháme s dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto atraktivně vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci.
Do sladkého základu se povětšinou přidávají esence ovocné vůně. Následně přidáme trochu barviva, jež dá těstu požadovaný odstín, a vše důkladně promícháme.
 
 
 
 
Univerzální krmítková směs
Jednoduchá, ale velmi účiná směs skvělá do krmítek například při chytání na feeder.
 
Suroviny
25 % rohlíkové strouhanky
25 % kukuřičné mouky
25 % mletého konopí
25 % rybí moučky
 
Postup
Všechny suroviny spolu důkladně promícháme
Před použitím navlhčíme dle potřeby.
 
 
Vařená kolínka obalená ve strouhance a nasekaném libečku
Skvělá nástraha na kaprovité ryby, tedy kapry, amury a další 
 
Suroviny
250 g kolínek (těstoviny - polotovar)
5-6 hrstí strouhanky
1-2 hrsti nadrobno posekaných zelených listů libečku
 voda na uvaření, studená na propláchnutí
 hladká mouka na vysypání misky
 olej
Příprava
 
1. Kolínka nasypeme do vařící vody a uvaříme je do poloměkka, tedy asi 8-10 minut, záleží na druhu těstovin!, pak je slijeme, propláchneme v ledové vodě a necháme důkladně okapat
2. Okapaná kolínka nasypeme do mísy vymaštěné tukem a vysypané moukou
3. Posypeme je strouhankou promíchanou s nadrobno nasekaným libečkem
4. Vše důkladně promícháme a necháme vychladnout a oschnout
5. Používáme jako nástrahu na háček, nebo i na zakrmení.

250 g kolínek 

5-6 hrstí strouhanky

1-2 hrsti nadrobno posekaných zelených listů libečku

 voda na uvaření, studená na propláchnutí

 hladká mouka na vysypání misky

 olej

 

Příprava

1. Kolínka nasypeme do vařící vody a uvaříme je do poloměkka, tedy asi 8-10 minut, záleží na druhu těstovin!, pak je slijeme, propláchneme v ledové vodě a necháme důkladně okapat

2. Okapaná kolínka nasypeme do mísy vymaštěné tukem a vysypané moukou

3. Posypeme je strouhankou promíchanou s nadrobno nasekaným libečkem

4. Vše důkladně promícháme a necháme vychladnout a oschnout

5. Používáme jako nástrahu na háček, nebo i na zakrmení.

 

Slané těsto na kaprovité ryby

Slané těsto vhodné jako nástraha pro kaprovité ryby. Voní po česneku a rybí moučce.

 

Suroviny

0,5 kg hladké mouky

0,2 dl rybí moučky

2-4 lžíce granulovaného česneku

2-3 lžíce sojové omáčky

1 hrst strouhanky

1/2 hrnku piva

1 ks vejce

 + nějaký posilovač (játrový ...), případně barvivo

 

Příprava

Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, nalijeme pivo a sojovou omáčku, nasypeme hrst strouhanky, sušený česnek, rybí moučku, přidáme trochu posilovače, případně barvivo

Zamícháme, vypracujeme nelepivé, polotuhé těsto, bude-li moc tuhé, přidáme ještě trochu piva, bude-li moc řídké, naopak zahustíme storuhankou

Připravené těsto dáme do igelitového sáčku a můžeme ho po odležení ihned použít.

 

Zimní krmítková směs

Skvělé krmení do ledové vody během chytání v zimě a časně z jara. Je tmavé, dobře rozpadavé, vhodné především do stojatých a mírně teoucích vod. 

 

Suroviny

50 % lehce na sucho na pánvi osmahnuté rohlíkové strouhanky

30 % lehké hlíny (například z krtince)

20 % jemného šrotu

1 balíček vanilkový pudink

suchý (práškový) medový dip

 

Postup

Na jemno prosátou rohlíkovou strouhanku lehce osmahneme na sucho na pánvičce, pěkně dozlatova

Do vychladlé strouhanky zamícháme šrot a hlínu

Směs nakonec  dochutíme vanilkovým pudinkem a suchým (práškovým) medovým dipem

Používáme především jako směs do feederových krmítek.

 

 

Vázání háčků

 

 

 

 

Domácí krmítka