Recepty
Štika na smetaně
Suroviny
štika
citron
máslo
mléko
sůl
pepř
smetana
hladká mouka
sardelová pasta
muškátový ořech
brambory
Postup
Štiku si naporcuji na podkovy 2 až 3 cm vysoké, pokapu citronem popř. citronkou (maso se tak zbaví rybího pachu), nasolím a nechám 2 až 3 hodiny uležet. Poté maso řádně opláchnu, osuším utěrkou, osolím a opepřím. Na mase nesmí zůstat citron!
Do kastrolu si mezitím nalijeme jednu smetanu a stejné množství mléka (popř. dvě smetany). Vmícháme přiměřené množství sardelové pasty. Při tomto množství je to téměř celá sardelová pasta, ale dávějte pozor, aby nebyla omáčka příliš slaná. Přistrouháme trochu muškátového oříšku, ale opatrně!
Omáčku pozvolna ohříváme. V troše mléka rozmícháme 2 až 3 kávové lžičky mouky na zahuštění omáčky. Jakmile se omáčka začne vařit, zahustíme ji moukou rozmíchanou v mléce a necháme tak 2 až 3 minuty vařit. Vaříme hodně zvolna a stále mícháme, aby se omáčka nepřipálila. Do omáčky je možné vmíchat i výpek másla zbylý po smažení, ale počkat až trochu vychladne, jinak se smetana srazí.
Osmažené maso servíruji na talíř a polévám smetanovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.
Štika na smetaně
Suroviny
štika
citron
máslo
mléko
sůl
pepř
smetana
hladká mouka
sardelová pasta
muškátový ořech
brambory
Vynikající kapr
Suroviny
Postup
Kapra naporcujeme na tenčí podkovičky (budou se lépe obracet a péct). Výše uvedené ingredience smícháme v misce a kapra do této marinády naložíme alespoň na 2 hodiny. Pak v další misce smícháme polohrubou mouku s grilovacím kořením. Jednotlivé porce v mouce obalíme a osmažíme v rozpáleném tuku.
Závitky ze sumce
Suroviny
1 kg sumce nakrájeného na 8 plátků
sůl
mletý pepř
tlučené nové koření
30 g sardelové pasty
40 g oleje
100 g rajčat
100 g zelených paprik
Postup
Plátky ze sumce osolíme, okořeníme, potřeme sardelovou pastou, stočíme a povážeme nití. Opečeme v horkém oleji a v troubě dopečeme. Vychladlé závitky zbavíme nití.
Kapří polévka
Suroviny
1,5 litru rybího vývaru
vařené kapří mlíčí
150 g vařeného kapřího masa
5 lžíc mléka
10 g másla
20 g hladké mouky
30 g másla
1 žloutek
sůl, trochu mletého pepře a muškátového květu a petrželka
Postup
Z 10 g másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem a za stálého míchání ji do zhoustnutí zavaříme a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme mléčnou jíšku, žloutek, sůl, koření, jemně rozsekanou petrželku, umleté kapří maso a vše dobře promícháme. Lžičkou tvoříme ze směsi malé nočky, vkládáme je do kastrolu, přejijeme vaříci vodou a na velmi mírném ohni (voda se nesmí vařit) je necháme asi 5 minut stát (táhnout). Vařené mlíčí nakrájíme, dáme do vývaru a před podáváním polévky vložíme do každé porce část připravených nočků.