Recepty

Chtěli by jste se pochlubit vaší rybí specialitou? Pošlete recept na rybarismecno@seznam.cz
 

 

Štika na smetaně

 

Suroviny

štika

citron

máslo

mléko

sůl

pepř

smetana

hladká mouka

sardelová pasta

muškátový ořech

brambory

 

Postup

Štiku si naporcuji na podkovy 2 až 3 cm vysoké, pokapu citronem popř. citronkou (maso se tak zbaví rybího pachu), nasolím a nechám 2 až 3 hodiny uležet. Poté maso řádně opláchnu, osuším utěrkou, osolím a opepřím. Na mase nesmí zůstat citron!

Do kastrolu si mezitím nalijeme jednu smetanu a stejné množství mléka (popř. dvě smetany). Vmícháme přiměřené množství sardelové pasty. Při tomto množství je to téměř celá sardelová pasta, ale dávějte pozor, aby nebyla omáčka příliš slaná. Přistrouháme trochu muškátového oříšku, ale opatrně!

Omáčku pozvolna ohříváme. V troše mléka rozmícháme 2 až 3 kávové lžičky mouky na zahuštění omáčky. Jakmile se omáčka začne vařit, zahustíme ji moukou rozmíchanou v mléce a necháme tak 2 až 3 minuty vařit. Vaříme hodně zvolna a stále mícháme, aby se omáčka nepřipálila. Do omáčky je možné vmíchat i výpek másla zbylý po smažení, ale počkat až trochu vychladne, jinak se smetana srazí.

Osmažené maso servíruji na talíř a polévám smetanovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.

 

Štika na smetaně

Suroviny

štika

citron

máslo

mléko

sůl

pepř

smetana

hladká mouka

sardelová pasta

muškátový ořech

brambory

 

 

Vynikající kapr

Suroviny

4 lžíce tatarské omáčky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce solamylu
1/2 dl piva
3 stroužky česneku
drcený kmín
kapr
polohrubá mouka
grilovací koření

 

Postup

Kapra naporcujeme na tenčí podkovičky (budou se lépe obracet a péct). Výše uvedené ingredience smícháme v misce a kapra do této marinády naložíme alespoň na 2 hodiny. Pak v další misce smícháme polohrubou mouku s grilovacím kořením. Jednotlivé porce v mouce obalíme a osmažíme v rozpáleném tuku.

 

Závitky ze sumce

 

Suroviny

1 kg sumce nakrájeného na 8 plátků

sůl

mletý pepř

tlučené nové koření

30 g sardelové pasty

40 g oleje

100 g rajčat

100 g zelených paprik

 

Postup

Plátky ze sumce osolíme, okořeníme, potřeme sardelovou pastou, stočíme a povážeme nití. Opečeme v horkém oleji a v troubě dopečeme. Vychladlé závitky zbavíme nití.

Kapří polévka

 

Suroviny

1,5 litru rybího vývaru

vařené kapří mlíčí

150 g vařeného kapřího masa

5 lžíc mléka

10 g másla

20 g hladké mouky

30 g másla

1 žloutek

sůl, trochu mletého pepře a muškátového květu a petrželka

 

Postup

Z 10 g másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem a za stálého míchání ji do zhoustnutí zavaříme a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme mléčnou jíšku, žloutek, sůl, koření, jemně rozsekanou petrželku, umleté kapří maso a vše dobře promícháme. Lžičkou tvoříme ze směsi malé nočky, vkládáme je do kastrolu, přejijeme vaříci vodou a na velmi mírném ohni (voda se nesmí vařit) je necháme asi 5 minut stát (táhnout). Vařené mlíčí nakrájíme, dáme do vývaru a před podáváním polévky vložíme do každé porce část připravených nočků.